terwapiru

14.12.05

Visio

Presidentinvaalit lähestyvät. Illalla kahdeksalta alkaa Maikkarilla vaaliväittely, jonka aion katsoa, vaikka luvassa onkin taatusti vain loputtomasti poliittista liturgiaa ja ehkä hienovaraista sanailua, jos ehdokkaat oikein hurjalle päälle heittäytyvät. Täysin puskista ehdolle noussut professori Arto Lahti olisi saattanut olla väittelyjen väriläiskä, mutta hänkin on ainakin ennakkohaastatteluiden perusteella osoittautunut yhtä kuivaksi kuin muutkin presidenttikokelaat. Milloinkohan vaaleihin saataisiin ehdolle todellinen protestiääniharava? Ei 20 000 kannattajakortin kerääminen niin toivoton urakka ole, etteikö ehdolle voisi päästä joku perisuomalainen umpijuntti, joka sanoisi asiat suoraan, eikä kiertäisi jokaista kysymystä kymmenen mutkan kautta. Mitä alkoholisoituneemmasta ihmisestä olisi kyse, sitä paremmin kansa pystyisi samaistumaan häneen. Vaaliteemana voisi olla "verot alas ja promillerajat ylös", niin johan vaaliuurnille rientäisivät myös politiikasta täysin vieraantuneet henkilöt. Nukkuvien puolue pääsisi ensimmäistä kertaa näyttämään todellisen mahtinsa, kun oikeanlainen henkilö olisi ehdolla.

Jos eli kun valinta tapahtuisi, niin eduskunnan istunnoissa olisi uutta jännitettä, kun suurin mielenkiinto kohdistuisi siihen, kykeneekö presidentti känniltään kiipeämään puhujapönttöön. Promillepitoisesta mongerruksesta ei luonnollisestikaan saisi mitään selvää, mutta ketään ei kiinnostaisi, sillä kansanedustajat olisivat Matti Vanhasta ja kristillisdemokraatteja lukuunottamatta vetämässä perseitä eduskuntatalon kapakaksi muutetussa entisessä kahviossa. Huonot päätökset ja rikotut vaalilupaukset voisi pistää kännin pikkiin. Kyllä kansa ymmärtäisi, kunhan vain alkoholivero pysyisi alhaalla. Valtiovierailutkin saisivat uutta sutinaa, kun terveiset Suomesta välitettäisiin oksentamalla edellisiltaiset kaljat ja Atrillit isäntämaan presidentin rinnuksille, jonka jälkeen olisi kohteliasta täyttää huone Pyhällä Hengellä äänekkään krapulapierun muodossa.

Sitä odotellessa voikin tutustua eduskunnan nykykokoonpanon tekemiseen päätöksiin. Esimerkiksi kauppa- ja teollisuusministeriö perustelee eräiden torjunta-aineiden enimmäismääristä hedelmissä ja vihanneksissa sekä viljoissa, munissa ja munavalmisteissa tehdyn asetuksen seuraavasti:

"Tällä asetuksella pannaan täytäntöön neuvoston direktiivien 86/362/ETY, 86/363/ETY ja 90/642/ETY liitteiden muuttamisesta amitratsin jäämien enimmäismäärien osalta 8 päivänä heinäkuuta 2005 annettu komission direktiivi 2005/46/EY."

Kiintoisaa, etten sanoisi suorastaan mielenkiintoista.